Bilim Kurulu üyesi uyardı: Çember daraldı

BİLİM KURULU ÜYESİ UYARDI: ÇEMBER DARALDI

Bilim Kurulu üyesi Prof. Tevfik Özlü, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile karşılaşılmayan yer kalmadığına dikkati çekti ve “Yakın tehdit söz konusu. Etrafımızdaki çember daraldı. Hepimiz çok daha dikkatli ve tedbirli olmalıyız” dedi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Özlü: Bu virüsle yaşamayı öğrenmeliyiz. Çünkü pandemi birkaç yıl sürecek.

"Etrafımızdaki çember daraldı. Hepimiz çok daha dikkatli ve tedbirli olmalıyız"

Hürriyet’ten Abdulkadir Selvi, Prof. Özlü ile Kovid-19 salgınındaki son durumu konuştu.

Özlü, Türkiye’de virüsün en çok yayıldığı zamana ilişkin olarak yöneltilen soruya şu yanıtı verdi:

"Bayram ve tatil hareketliliğiyle virüs bir mikser gibi her yere, her ile, her kasabaya, her mahalleye yayıldı. Tavsiyelere uyulsaydı, maske ve mesafeye dikkat edilebilseydi durum farklı olurdu. Ne var ki aile içinde, dostlar, tanıdıklar, arkadaşlar arasında tedbirler uygulanmadı. Tedbirsiz ve kontrolsüz bir sosyalleşme oldu. Eskisi gibi birlikte yenildi, içildi, sarılıp kucaklaşıldı. Sonuçta bu virüsle karşılaşmayan il, köy, mahalle, hane neredeyse kalmadı. Tabii ki dikkatli, tedbirli olanlara bulaşmadı. Ama dikkatsiz, tedbirsiz davranıldığında sorunlar arttı. Herkes, her aile, her hane halkı, etrafında tanıdıkları arasında testi pozitif çıkan veya hastalanan bir kişi bulabiliyor artık. Yani tehdit eskisi gibi uzaktan gelmiyor. Yakın tehdit söz konusu. Etrafımızdaki çember daraldı. Hepimiz çok daha dikkatli ve tedbirli olmalıyız. Maskemizi karşılıklı, usulüne uygun olarak takalım, diğer kişilerle aramızdaki 2 metre mesafeyi koruyalım, bundan taviz vermeksizin yapabileceğimiz her şeyi yapabiliriz. Çok kolay, herkesin yapabileceği kadar basit. Ama çok etkili. Sadece bu iki tedbirle yüzde 97 oranında bulaşma önleniyor."

Özlü, “Aşı bulununca sorun çözülmüş olacak mı?” sorusunu da şöyle yanıtladı:

"Bu virüsle yaşamayı öğrenmeliyiz. Çünkü pandemi birkaç yıl sürecek. Aşı çıkınca bu iş bitecek denilmesi de rasyonel değil. Aşılar çıksa bile bizim bu virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Dünya da biz de bunu öğrenmeliyiz."

Yorum Gönder

Yorumlar