DÜĞÜNLER BAŞLADI, ALTIN YÜKSELDİ: KUYUMCULAR NE DURUMDA?

Ankara esnafının sorunlarının konuşulduğu tek program olan Esnaf İşi’nin yeni konuğu, Ankara Kuyumcular ve Saatçiler Odası Başkanı Hasan Çavuşculu.

Kanal Ankara’dan Rümeysa Teksan’ın sorularını yanıtlayan Cavuşculu, altın yükselişini ve Koronavirüs salgını nedeniyle yapılamayan düğünlerin esnafa etkisini değerlendirdi. 

Çavuşculu'nun açıklamaları şöyle:

Koronavirüs salgını kuyumcuları nasıl etkiledi?

Mart ayında ilk ölümün gerçekleşmesiyle birlikte herkes irkildi. Kararlar hızlı bir şekilde alındı. Herkes, kuyumcular da dahil olmak üzere mart ayında tam anlayamadık. Biz de yöneticiler olarak; kendi üyelerimize mesaj yoluyla, valiliklere ve il hıfzıssıhha kuruluna yazıyla müracaat ederek görüşlerimizi bildirdik, tedbirlerin alınması konusunda. Mart ayı böyle geçti, tüketiciler de gelmedi. Nisan ayı da aynı şekilde geçti. Mayıs ayından itibaren bir kıpırdanma oldu. Haziran ayından temmuz ayından itibaren düğünlerin yapılacağının açıklanması, onun getirdiği olumlu hava sektöre bir canlılık getirdi. Herkes ondan önce kendi sağlığını, tüketicinin sağlığını düşünmek zorundaydı ve ona göre tedbirler aldı. Biz oda olarak da bununla ilgili gelişmeleri her gün, her saat, zaman dilimine bakılmaksızın valiliğin aldığı kararlar da dahil bilgilendirdik meslektaşlarımızı. Her yerde olduğu gibi bazı uymayanlar oldu.  Maalesef bizim sektörde de bazı arkadaşlarımız bu Koronavirüs’e yakalandı, tedavilerini oldular. Allahtan can kaybı olmadı sektörümüzde.

"HERKESİN ALTIN ALMASI SEKTÖRDE KARGAŞAYA NEDEN OLDU"

Bu hastalığın getirdiği, dünyada bir olumsuzluk oldu. Ticarette bir değişiklikler oldu. Amerika-Çin ticaretinde güç mücadeleleri oldu. Amerika’da işsizlik oranları arttı, hepimizin bildiği gibi... Avrupa Birliğinin ticarette yaşadığı sıkıntılar; İtalya, İspanya’da ölümlerin sürekli artmasıyla altının fiyatı yükselmeye başladı. Tüketicinin altına yönelmesi, herkesin altın alması bizim sektörde de bir kargaşaya neden oldu. Biz bile zaman zaman nerede duracağımızı bilemedik. Gram altın 500 TL’yi geçti, altının onsu 2070 dolarlara çıktı halbuki 1600 dolardı. Sonuç olarak, hastalığın getirdiği olumsuzlukları bizler üyelerimize duyururken hemen maske dağıtımına başladık, esnaf odaları birliğinin katkılarıyla. Ankara Büyükşehir Belediyesinin bize verdiği 10 bin adet maskeyi de dağıtıyoruz. Çarşılara, yine esnaf odaları birliğimizin katkılarıyla 5-6 yere ayaklı dezenfektanları koyduk. Tedbirlerin alınması konusunda ısrar ediyoruz. Bu işin şakası yok.

Tam da burada tedbirleri sormak isterim. Esnaf kişisel olarak hangi tedbirleri aldı, oda olarak maske ve dezenfektan dışında neler yaptınız?  Bir de Türkiye çapında yapılan denetimleri değerlendirebilir misiniz?

Bu denetimler iki kez yayınlandı. Her yayınlanmada biz de anında, meslektaşlarımıza duyurduk. Kendimiz de çıktık; yakınımızdaki meslektaşlarımızı ziyaret ettik, ikaz ettik. Çoğunun da kurallara uyduğunu gördük. Hatta bazı meslektaşlarımız plastikten ya da camdan araya mesafe koydu; maskenin, siperliğin dışında. 

"DÜĞÜN YAPANLARA ALLAH KOLAYLIK VERSİN"

Düğünlerin yapılamaması, ertelenmesi kuyumcuları nasıl etkiledi? Normalleşmeyle birlikte düğünler başladı ama insanlar pek düğünlere gitmek de istemiyor, altının fiyatı yükseldi altın da takmak istemiyorlar bunu da değerlendirir misiniz?

Bahane hazır. Düğün yapanlara Allah kolaylık versin. Gitse altın takacak. İnsanlar eşinin, dostunun, tanıdığının düğününe gerekçe de hazır olduğu için gitmiyorlar. Eskiden düğün yapanlar hiç olmazsa bu gelen takılardan dolayı masraflarını karşılıyorlardı. Bazısı da altın biriktirebiliyordu. 

Kuyumculara da gelmediler, alışveriş yapmadılar. Düğün yapanlar da bir kolyeyle, bir yüzükle, bilezikle geçiştiriyor. Düğünler için alınan takılarda da azalma var. Kuyumculuk sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Sadece altın fiyatlarının yükselmesiyle altına bir yönelim oldu, herkes elindeki parasıyla bir altın almak istedi. O dönemde bizde bir artış oldu.

DÜĞÜNLERDE ALTIN TAKILMAMASI KUYUMCULARI NASIL ETKİLEDİ?

İnsanlar çeyrek altının fiyatını gördüğü için korktu, çeyrek değil de gramın da yarısı olan altınlar takmaya başladılar ya da değeri daha düşük olan altınlara yöneldiler. Hatta insanlar altına benzeyen şeyler de takıyor. Bununla ilgili ne dersiniz?

Bu ahlâki olmayan bir durum. Altın görünümlü bijuteri ürünleri var. Takmayabilirsiniz, hiç olmazsa gider bir tebrik edersiniz. Kutunun içine bozuk para koymak, tıkırtı ses gelsin diye ya da imitasyon şeylerden almak... Kuyumcu kutusuna koyup atıyorlar, ondan sonra kutunun üzerinde kuyumcunun ismi varsa gelip kuyumcuya, ‘siz satmışsınız’ diyorlar. Bunlar çok doğru şeyler değil. 

Altın neden yükseliyor?  Koronavirüs’ün de etkisi oldu ama bizde hep altın ‘güvenli liman’ olarak görülür, yatırım açısından… 

Altın, ulusal ve uluslararası siyasi ve ekonomiye bakar. Sadece Türkiye’de yaşanan ekonomik bir krize veya siyasi bir çalkantıya bakmaz. Dünyadaki gelişmeler, altının fiyatının düşmesine ya da yükselmesine bağlıdır. Her ülke artık altın biriktiriyor. Amerika’nın 8 bin ton ve üzeri altını olduğunu, İngiltere’nin ve Almanya’nın 3-4 bin ton gibi altınları olduğu ve Türkiye’nin de 500 ton altını olduğunu biliyoruz. Türkiye de son dönemde altın biriktirmeye başladı. 

"HERKES NEREDEYSE BAKIR BİRİKTİRECEK"

Eskiden kimin altını çoksa para ona göre değerlenirmiş. Bir dönem sonra sanayi gelişmiş, ticarette farklılıklar oluşmuş. Artık herkes her şeyi yapabildiğine göre… Kim güçlüyse, günün şartlarına göre ne ihtiyaç varsa onu anında yakalayabilen ülkeler daha güçlü oluyor. Bu virüsün getirdiği olayda da ticaret şekillerinde bir kargaşa yaşandı. Ne oldu? İşsizlik artmaya başladı. Tüm bunlara bakınca altına bir talep oldu. Altın ticaretiyle uğraşan büyük firmalar, halkın da yönelmesiyle birlikte gümüş de yükseldi. Şimdi herkes neredeyse bakır biriktirecek. 

GÜMÜŞ NEDEN YÜKSELİYOR?

Gümüşün yükselmesi, altın alamayanların yönelmesinden ötürü mü oldu?

Bana göre evet, altın alamayanların yönlenmesiyle… Bir de şimdi, ‘röntgen filmlerinde gümüş çok kullanılıyor, çok röntgen çekiliyor onun etkisi de var’ diyenler de var. Tabii ki elektronik sanayinde hem altın hem gümüş kullanılıyor. Bunun yanı sıra, tasarrufçuların da yöneldiği bir sistemden kaynaklandı bana göre. Bunlar da para kazanmak isteyen insanların, elindeki parayı değerlendirmek amacıyla yaptıkları şeyler. 

Bu virüsün getirdiği olumsuzlukların da etkisi tabii ki var. Ticaretteki bozulmalar, insanların nerede ne yapacağını bilememesi, iş yerlerinin kapalı olmasının getirdiği bir hücum oldu altına. 


Yorum Gönder

Yorumlar