Esnafı mağdur eden yüksek kira artışları dondurulmalı

"ESNAFI MAĞDUR EDEN YÜKSEK KİRA ARTIŞLARI DONDURULMALI"

Ankara Tuhafiye, Parfümeri ve Billuriyeciler Esnaf Odası Başkanı Raşit Kanık, pandemi koşullarında ayakta kalma mücadelesi veren üyelerinin kira artışlarıyla artık başa çıkamadıklarını kaydetti.

Kanık, pandemi sürecinde yaşadıkları bütün olumsuzlukların içinde bir de yüksek kira artışlarından şikayetçi olduklarını belirterek, kira artışlarında TÜİK tarafından açıklanan TEFE-TÜFE enflasyon oranlarının dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Kanık, "Devletimiz geçici süre kira artışlarını dondurmalı." dedi.

SERVİSÇİ ESNAFI DA ACİL EYLEM PLANI İSTİYOR!

“MAL SAHİPLERİNDEN ADİL KİRA UYGULAMASI İSTİYORUZ”

Yüksek kira artışlarının oda üyesi esnafını olumsuz yönde etkilediğini belirten Oda Başkanı Kanık, "Pandemi sürecinde zaten satışlar çok geriledi. İş yapamayan esnafımız yüksek kira artışları altında ezilmemeli. Mal sahiplerimizden daha adil bir kira uygulaması istiyoruz." dedi.

“BİRÇOK SEKTÖRDE ESNAF YÜKSEK KİRA ARTIŞLARINDAN MAĞDUR”

Oda Başkanı Kanık, şunları kaydetti: "Devletin Aralık 2020 kira artış oranı yüzde 12,4. Mal sahipleri kirayı korkunç artırıyor. Yüzde 20, yüzde 25 ne tutturabilirlerse. Pandemi varmış, işsizlik varmış hiç takmıyorlar. Tek kelimeleri hemen 'çıkın, boşaltın' oluyor. Benim kendi mal sahibim bile benden yüzde 20 artış istiyor. Fahiş kira artışlarına devletimizin acilen el atması lazım. Devletimiz, geçici olarak en az 6 ay, bir yıl kira artışlarını  dondurmalı. Şu an birçok sektörde esnafımızın bu konuda şikayeti var. Fiilen kapalı durumdaki  esnafımızın kiraları işliyor. Açık olanlar da satış yapamadıkları ve kurtarmadığı gibi masraflarını karşılayamaz halde zararına iş yerini açık tutuyor. Bu nedenle satış yapamayan esnafımız kirasını nasıl ödeyecek? Pandemi nedeniyle zor bir yaz sezon geçiren, kış sezonunun da  çok zor geçeceği belli  iken kepenklerini açılmamak üzere kapatmaması için esnafımıza mutlak kira yardımı yapılmalı.

ONLİNE ALIŞVERİŞİN ESNAFA ETKİSİ

Adil bir rekabet ortamının olmadığı ve AVM'lerin ve zincir marketlerin yanı sıra adrese teslim e-ticaret uygulamalarının esnafın işini iyice azalttığı, en basit bir çorabın bile artık online alışverişin en çok satın alınan ürünleri arasında yer aldığı bir dönemde bir de tüm dünyayı saran pandeminin olumsuz etkilerinden ülkemiz esnafı olarak bizler de büyük oranda payımızı aldık.

Esnaf ve sanatkarlar olarak bizler ülkemiz ekonomisinin temel taşıyız. Şimdiye kadar devletimize hiç yükümüz yoktu. İstihdam yaratıyor, vergimizi veriyorduk, devletimize karşı tüm yükümlülüklerimizi eksiksiz yerine getiriyorduk. Ama şu dönemde artık Devletimiz bize destek olsun, esnafa faturalar ve kira ödemeleri için faizsiz ya da hibe desteğinde bulunsun. Vergi, SGK prim ve diğer çeşitli alacakların 18 ay taksit ile yapılandırılması imkanı getirildi fakat geliri olmayan esnafımızın taksit miktarını ödeyecek durumu yok. En azından bu zorlu süreçte iş yapamayan esnafımıza, bir asgari ücret düzeyinde gelir desteği yapılması öngörülmelidir." 

Yorum Gönder

Yorumlar