Kurtuluş Parkı üniversiteye tahsis edilemez

"KURTULUŞ PARKI ÜNİVERSİTEYE TAHSİS EDİLEMEZ"

Kurtuluş Parkı’nın TED Üniversitesi’ne tahsil edileceği iddialarına ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, “Adı geçen üniversiteler, Kolej’e yayılmak istiyor olabilirler. Bu süreç başlarsa Kurtuluş Parkı ile sınırlı kalmaz” dedi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’nın merkezi konumunda bulunan Kurtuluş Parkı’nın TED Üniversitesi’nin kampüs alanına dahil edilmesi ve Büyükşehir Belediyesinin bu duruma sıcak bakması iddialarına ilişkin açıklama yaptı.

Kamusal alanın kampüsleşmesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Öncelikle bu iddiaların doğru olup olmadığının Büyükşehir Belediyesi ve adı geçen üniversiteler tarafından açıklanması gerekir. Böyle bir tahsisi tahayyül bile edemeyiz. Kurtuluş Parkı kamusal alan olarak Ankaralılara aittir” dedi.

‘ÖĞRENCİ MERKEZİ YAPMA YAKLAŞIMI OLDUĞUNU BİLİYORUZ’

Kurtuluş Parkı’nın birinci derece SİT alanı olduğunu, böyle bir kamu alanının bir üniversitenin kampüs alanına dönüştürülmesinin de mümkün olmadığını belirten Candan, “Böyle bir tahsise ne Ankaralı müsaade eder, ne meslek odaları. Bütün bir parkın bir üniversiteye tahsis edilmesi söz konusu olmasa da, parkın kullanılmayan alanına üç üniversite öğrencilerini kapsayan bir öğrenci merkezi kurulacağına yönelik hamleler, toplantıları ve görüşmelerin yapıldığı bilgisi bize de geldi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve TED Üniversitesi’nin parkın belli bir bölümünde, özellikle ortada bulunan kullanılmayan alanda bir öğrenci merkezi yapma yaklaşımı içerisinde olduğunu ve projeler yapıldığını duyuyoruz. Bir tahsis ya da yeni yapılaşmanın kabul edilmeyeceği çok açık ve nettir” dedi.

‘KURTULUŞ PARKI’YLA SINIRLA KALMAZ’

Belediyenin asli görevleri arasında parkların bakımını yapmanın da olduğunu belirten Candan sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Sadece üç üniversitenin bir araya gelerek çaba içerisinde olması güzeldir ancak eksiktir. Meslek odalarının ve Ankaralıların katılımı ile katılımcı bir düzenleme, yapılması yıllardır özlenen hamlelerdir. Bu iyileştirme çabası karşılığında bir tahsis istememiş olmaları üniversiteden beklenendir. Öte yandan Kurtuluş Parkı’nın bakımı karşılığında Kurtuluş Parkı’nın ortasında bulunan buz pateni pisti ve düğün salonu alanın öğrenci merkezi olarak üniversitelere tahsis edilmesi ise çok tartışmalıdır. Adı geçen üniversiteler, Kolej’e yayılmak istiyor olabilirler. Bu süreç başlarsa Kurtuluş Parkı ile sınırlı kalmaz, çok katlı otopark, Yenişehir Pazarı ve Hıfzısıhha Yerleşkesi de bu sürecin bir parçası haline gelebilir. Kamusal olan bir alanın kampüsleşmesi kabul edilemez. Kurtuluş Parkı’nın iyileştirilmesine ilişkin çalışmalar, herhangi bir şekilde bir beklenti olmadan, ortak akılla üretilmelidir. Bakımını ve uygulamasını da belediye yapmalıdır.” 


Yorum Gönder

Yorumlar