Sekiz projeye 700 milyon tl

SEKİZ PROJEYE 700 MİLYON TL

ABB Meclisi, 8 ayrı kalemdeki proje ve hizmet için belediyeye 700 milyon TL kredi borçlanma yetkisi verdi.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, “İmkân olursa 1 kuruş kullanmak istemiyorum” dedi. AK Parti, bugüne kadar verilen toplam kredi borçlanmasının 1 milyar 770 milyon TL olduğuna dikkat çekti.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş başkanlığında ekim ayı ilk oturumun önceki gün gerçekleştiren ABB Meclisi, Büyükşehir’e 700 milyon TL’lik borçlanma yetkisi verilmesini oy birliğiyle kabul etti. Konuyla ilgili söz alan ve daha önce 1 milyar 70 milyon TL’lik kredi talebine onay verdiklerini hatırlatan AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, özetle şunları söyledi:

ALLAH SİZE MUHTAÇ ETMESİN’İ GERİ ALIN

“700 milyon lira pandemi döneminde gündeme gelmişti. İlk etapta ‘100 milyon lira verelim’ diye düşünmüştük. Karar aşamasında oylamayla ilgili bir sıkıntı yaşandı, kullanılamadı. Orada tatsız bir olay da oldu. Sayın Başkan, MHP Grup Başkanvekili’ne aslında Meclis’e hitaben, ‘Allah size muhtaç etmesin’ dedi. Milli irade, bizlere muhalefet görevi verdi. Bu iradeye saygı duyulmasını, bunun bir muhtaçlık ilişkisi olmadığını ifade etmek isterim. Başkanın, MHP Grubu başta olmak üzere, bizi de içine alarak bu konudaki ithamını geri almasını ve özür dilemesini talep ediyorum.” ABB, ASKİ ve EGO’nun 25 yıllık dış ve iç borçlarının toplamının 8.8 milyar TL olduğuna dikkat çeken Köse, dışarıya olan borcun toplamının 3 milyar 260 milyon lira olduğunu söyledi. Köse, “25 yılda 3 milyar 260 milyon. Biz 1.5 senede 1 milyar 70 milyon lira kredi kullanılmasına imkân sağladık. Mevcut rakamın üçte biri civarında. 700 milyon lirayı da ilave edince 1 miyar 770 milyon lira kredi kullanılması konusunda biz, Meclis olarak onay vermiş oluyoruz. Biz her zaman Ankaralıların menfaatine olan konularla ilgili hep yanlarında olduk, olmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

BU ŞEKİLDE MECLİS’TE BİRLİK SAĞLANMAZ

Cumhur İttifakı’nın çağrısıyla haziran ayında yapılan olağanüstü Meclis toplantısını hatırlatan MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan da, “Sayın Başkan orada sosyal medyaya başlık maksatlı ‘Allah size muhtaç etmesin’ diye talihsiz bir açıklamada bulundu. Siz terazinizde bu Meclis’i, siyasi partileri böyle ötekeleştiren, dışlayan agresif tavırlarınızla ‘Mansur Yavaş ve ötekileri’ diye bir kavram yaratırsanız, biz burada bu birliği sağlayamayız. Bunları yapmanızın ne Ankara’ya ne Ankaralıya faydası var. Bunları niye yapıyorsunuz bilmiyorum ama şairin biri, ‘Kendi sözlerinin gölgesine hayran, hiçbir şey gerçek değil alkışlar yalan’ diyor. Bunları sadece alkış almak için yapıyorsak Ankara’ya yazık ediyoruz” eleştirisi yaptı. Yavaş’ın Twitter’dan kendisini engellediği bilgisini de paylaşan Ilıkan, Yavaş’ın ilçe belediye başkanlarına daha önce söylediği ‘beni arayın’ sözünü de hatırlatarak, bürokratların da ‘Başkanı arayın’ tutumu nedeniyle Gölbaşı’nın bazı mahallelerine doğalgaz ve internet altyapısının götürülemediğine de dikkat çekti. Ilıkan, “Sayın Başkan, yapılan işlerde ‘engellemelere rağmen’ diye bir cümleniz var. Bu Meclis’te kim neyi engellemiş? Bir şeyi engelledik. Açıkça ifade ediyorum Sayın Mansur Yavaş, siz Ankaralıya pahalı su satmak istediniz. Biz de buna açıkça engel olduk. Satış yetkileriyle ilgili oy birliğiyle yetkiler verdik. Bugüne kadar alınan yetkilerinden hiçbiri kullanılmamış. İnsanların sırtına faiz yükü yüklemektense bu yetkilerinizi kullansaydınız. Tablolarınızda belediyenizin kasasında 539 milyon TL paranız görünüyor. Geçtiğimiz yılla bu yıl baktığımızda genel bütçeden gelen 472 milyon TL artış var. Durumunuz iyi. Yine de vatandaşa hizmetin ulaştırılması adına MHP olarak söz konusu krediyi destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

PROJELERİM İÇİN 1 KURUŞ İSTEMİYORUM

Kredi taleplerini eski dönemden kalan işler için istediğini, kendi projeleri için para kullanmayacağını söyleyen Başkan Mansur Yavaş ise muhalefetin eleştirilerine özetle şu yanıtları verdi: “Ben kendi yapacağım proje için 1 kuruş para istemiyorum sizden. ‘Biz 1 milyar 70 milyon lira size kredi verdik’ deniliyor. Nerede arkadaşlar, daha 1 kuruş kullanmadım. Benim istediğim kredilerin tamamı, acil yapılması gereken projeler için. Ne oldu, Polatlı için geç kredi verdiniz, 1 yıl kaybettik. Büyük ilçe belediyelerinin hemen hemen hepsi kredisini aldı. COVID-19 sürecindeyiz ve ne kadar süreceği belli değil. Mağduriyetin esnafta ve vatandaşta ne ölçüde olacağı da belli değil. Dolayısıyla biz tedbir alalım. Bize 700 milyon liralık krediyi verin, ihtiyaç olunca kullanacağım. İmkân olursa 1 kuruş kullanmak istemiyorum. Parayı alıp boş projelere harcayıp ‘bizden sonrakiler ödesin’ demeyeceğim. Kimin parasını kime veriyorsunuz. Halkın parasını vereceksiniz, biz de halkın projelerinde kullanacağız. Allah kullandırtmasın, kullanırsak da hesabını siz sorun, sormayı da nasip etsin."

İHTİYAÇ SAHİBİNE 10 TON SU, 10 TL

Deniliyor ki ‘kasada para var neden istiyorsunuz.’ Kasada 500 milyon TL varsa bir de ayın 15’i var. Bir sürü ödenecek para var. ‘Belediyenin yetkilisi işi yapmadıysa beni arayın’ diyorum. İlla ki ‘her şeyde beni arayın’ diyen yok. Suya zam istemedik. Elimizi vicdanımıza koyalım 150 ton su kullananlar var. Meclis’e yine gelecek. Çevre Bakanlığı öneriyor, Ankara kuraklığa gidiyor. Sosyal yardım alan 160 bin aile için 10 tona kadar su alanlara 10 lirayı geçirmeyeceğiz. Müsaade edin 10-15 tondan fazla kullananlar da bunun bedelini ödesin.” Sosyal yardım alan ailelere ücretsiz internet için çalışma yaptıklarını da açıklayan Yavaş, ayrıca pazar günü ilçe belediye başkanlarını ve grup başkanvekillerini ilçelere yapılacak projeleri görüşmek için davet edeceğini söyledi. Yavaş, MHP’li Ilıkan’ı Twitter’dan engellemesiyle ilgili ise kendi tweet’ini alıntılayıp takipçilerini yanlış yönlendirdiğini savundu.

AMACINA UYGUN KULLANILMAZSA HESABINI SORARSINIZ

CHP Grup Başkanvekili Yaşar Neslihanoğlu, “Tabii ki kredi kullanmamak, öz kaynakları kullanmak iyi. Ama yapılacak iş çok, iş yapacak bir belediye başkanı var. Bütün ilçe belediyeleri kredi kullandı. Oraların da öz kaynakları var niye kredi kullanılıyor, daha çok iş ve hizmet yapmak için. Hata yapmayı beklemek yerine yön göstersek, yanlışsa düzeltilmesini sağlasak, eksiklik varsa bunun giderilmesi için öneri de bulunsak Ankara’mız kazanır. Birlikte doğruyu bulmuş oluruz. Ankaralılardan aldığımız vergilerle bu kredilerin borçlarını ödeyeceğiz, hizmette kulanacağız. Verilen kredinin amacına uygun kullanılmadığını görürseniz bunun hesabını sorarsınız. Bu size de kalmaz. Geçen seçimlerde olduğu gibi 31 Mart'ta bunun hesabını halk sorar” dedi.

TEDBİR AMAÇLI ALINIYOR

İYİ Parti Grup Başkanvekili Adnan Beker de, “Bu kredi Ankara’ya yapılacak hizmetler için isteniyor. Şu an harcanmasa da tedbir amaçlı alınıyor. Bu hangi projede kullanılacaksa yanlış yapılıp müsriflik yapılırsa burada saatlerce bunu tartışalım. Ankaralının vebali var. Bir kuruşunun hesabını bu dünyada da öbür dünyada da vereceğiz” ifadelerini kullandı.


700 MİLYONLUK KREDİ BU PROJELERDE KULLANILACAK

250 milyon TL: Mamak kentsel dönüşüm projesindeki 13 bin 500 konutun yapımı.

150 milyon TL: pandemi sürecindeki yardımlar.

50 milyon TL: İlçelere olmak üzere 150 milyon TL asfalt işleri.

50 milyon TL: İstasyon Caddesi.

7 milyon TL: Havuz bakım ve onarım işleri.

6 milyon TL: Dekoratif kentsel yapı elemanları alımı.

47 milyon TL: Batıkent’te 400 dönüm üzerine yapılacak rekreasyon alanı.

40 milyon TL: Dikmen Vadisi 4. etap rekreasyon çevre düzenlemesi.

ÖLMEZ'LE YAVAŞ ARASINDA YÜKSEK TANSİYON

AK Parti Grup Başkanvekili Murat Köse, semt pazarlarında faaliyet gösteren esnafa ve bakkallardaki veresiye defterlerini kapatmak için yapılan nakit yardımların miktarını, tutanakların olup olmadığını, tüm pazarcıların yararlanıp yaranmadığı gibi soruların olduğu bir önerge verdi. Mansur Yavaş ise, kimin nereye ne kadar yardım yaptığının kaydının olduğunu belirterek, “Bir arkadaşı görevlendirin, verileri size açalım istediğinize bakabilirsiniz” dedi. Yavaş, yazılı olarak da bilgilendireceklerini söyledi. Bu esnada AK Parti Meclis üyesi Ali İhsan Ölmez ile Mansur Yavaş arasında sert tartışmalar yaşandı. Ölmez, Yavaş’ın yazılı yanıt vereceğini belirtip, sözlü de yanıt verip kendilerini itham etmesini eleştirdi. Ölmez’e söz vermediğini belirterek tepki gösteren Yavaş, “Ağzımı mı tıkayacaksınız? Benim nasıl yöneteceğime sen karışamazsın. Lütfen mikrofonu elinden bırak” dedi. Ölmez, “Bu üslup doğru değil. Ben konuşacağım lütfen siz kapatmayın. Kime ne kadar para verileceğine kim karar verdi. Niye burada parti gruplarıyla müşterek yapmadınız. İstediğiniz soruya cevap veriyorsunuz. Bu üslup doğru değil reddediyorum, kınıyorum” sözleriyle Yavaş’a tepki gösterdi.

KARTLI SU SAYACI PROBLEMİ YILBAŞINA KADAR ÇÖZÜLECEK

MHP Meclis Üyesi Mehmet Üçöz, ASKİ’nin kartlı sayaç abonelerinin yaşadığı sıkıntılarının çözümündeki gecikmelerle ilgili bir soru önergesi sundu. Sıkıntının firmadan kaynaklandığını belirten Başkan Mansur Yavaş, “Yıllardır aynı firmada. Geçenlerde bir ihale yapıldı, ihaledeki yaklaşık bedelin 10 milyon üzerinde teklif verdi. Firmanın özellikle bu konuda zorluk çıkardığını duyurmak istiyorum. ASKİ direndi, tekelleşmenin önüne geçmek için personel istihdam etti. Yılbaşına kadar inşallah bu problemi çözeceğiz. Kendi yazılımımızı kendimiz yapacağız. Yaşanan aksaklıktan dolayı Ankara halkından da özür diliyorum” yanıtını verdi.

ANKARA’NIN VERİLERİ ABD’YE Mİ VERİLECEK?

AK Parti Meclis Üyesi Sinan Burhan, ABB’nin 20 Temmuz tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Ticaret ve Kalkınma Ajansı’na bağlı SAS yazılım kuruluşu ile hat ve işletme optimizasyonunun yapılmasına ilişkin 2.5 milyon dolarlık bir hibe anlaşması yapıldığına dikkat çekerek, Ankara’nın verilerinin paylaşılmasının bir milli güvenlik sorunu olduğunu, anlaşmanın gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Mansur Yavaş ise şirket hakkında Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı olarak alınan bilgi doğrultusunda olumsuz bir bulguya rastlanamadığı ve güvenlik açısından da ilgili kurumlardan ayrıca bilgi talep ettiklerini kaydetti.

 

Yorum Gönder

Yorumlar