Tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı kutlu olsun

TÜM SAĞLIK ÇALIŞANLARININ TIP BAYRAMI KUTLU OLSUN

Zor günlerde, her daim ön saflarda özveriyle çalışan tüm sağlık çalışanları için bugün çok özel bir gün... Bugün TIP Bayramı…

 Özellikle son dönemlerde yaşadığımız coronavirüs gibi kriz dönemlerinde önemini daha çok anladığımız binbir zorlukla mücadele eden sağlık çalışanlarının sağlık bayramı bugün.

Onlar kriz anlarında, evden çıkma yasağı olduğunda ve hatta belki savaş çıktığında bile mesleklerinin başında olmak zorunda olan kahramanlar.  Peki onlara atfedilen bu gün tarihi açıdan ne ifade ediyor?

Tıp Bayramı’nın tarihçesi nedir?

14 Mart 1827'de, II. Mahmut döneminde, Hekimbaşı Mustafa Behçet'in önerisiyle ilk cerrahhanenin, Şehzadebaşı'daki Tulumbacıbaşı Konağı'nda Tıphane-i Amire ve Cerrahhane-i Amire adıyla kurulması, Türkiye'de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul ediliyor. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart, "Tıp Bayramı" olarak kutlanıyor

İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart'ında işgal altındaki İstanbul'da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran'ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek verdi. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başladı

1929-1937 yılları arasında 12 Mayıs günü Tıp Bayramı olarak kutlandı. Bu tarih, Bursa'daki Yıldırım Darüşşifası'nda ilk Türkçe tıp derslerinin başladığı tarih olarak kabul edildiği için Tıp Bayramı yapıldı. Ancak zamanla bu uygulamadan vazgeçildi ve yeniden 14 Mart Tıp Bayramı oldu.

1976'dan beri sadece 14 Mart günü değil, 14 Mart'ı içine alan hafta boyunca kutlama yapılmakta ve bu hafta Tıp Haftası olarak kabul ediliyor.

Dünyada benzer kutlamalar, farklı tarihlerde yapılıyor. Örneğin ABD'de ameliyatlarda genel anestezinin ilk defa kullanıldığı 30 Mart 1842 tarihinin yıldönümü; Hindistan'da ünlü doktor Bidhan Chandra Roy'un doğum (ve aynı zamanda ölüm) yıldönümü olan 1 Temmuz günü "Doktorlar Günü" olarak kutlanıyor.

Sağlık çalışanlarının yaşadığı zorluklar neler?

Sağlık çalışanlarının yıllardır karşılaştığı sorunlar yıllardır devam ediyor ve çözüme ulaşamıyor. Hastanelerdeki en önemli sorun çalışanların sağlığıdır. Hastanelerin olabildiğince steril olması ksçınılmaz şartlardan biridir. Hasta ve hasta yakınları için oluşturulan steril ortamda dahi sağlık çalışanları bulaşma riski yüksek hastalıklara karşı yeterince korunamıyor.

Hastanelerin en riskli bölümleri ise radyoloji ve kan alma bölümleri. Sağlık çalışanların en çok da bu bölümlerde korunması gerekiyor.

Son yıllarda karşımıza çıkan en önemli problem ise hasta yakınları tarafından sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet.  Bu büyük soruna karşı da gerekli önlemlerin alınması gerekiyor.

Yorum Gönder

Yorumlar