Mustafa Koçak için adalet istediler

MUSTAFA KOÇAK İÇİN ADALET İSTEDİLER

Adil yargılanma talebiyle açlık grevinde olan Mustafa Koçak için TAYAD'lı aileler Güvenpark'ta adalet istedi.

Adil yargılanma talebiyle başladığı açlık grevini 90’ıncı gününde ölüm orucuna çeviren İzmir Şakran 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde kalan Mustafa Koçak için kritik döneme girildi. Yaklaşık 2 yıllık tutukluluğunun ardından 11 Temmuz 2017’de ağırlaştırılmış müebbet ve 42 yıl hapis cezası verilen Koçak, 215 gündür ölüm orucunda.  

Bugün öğle saatlarinde Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği'nin 2 temsilcisi Güvenpark'ta Koçak için adalet istedi.

Mustafa Koçak kimdir?

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın 2015 yılında İstanbul Adliyesi’ndeki odasında öldürülmesi olayında silah temin etmekle suçlanan Mustafa Koçak müebbet hapis cezası aldı. Adil yargılanmadığını savunan Koçak, 3 Temmuz’dan beri açlık grevinde. Koçak’ın sesini duyurmak için siyasetçi ve sanatçılara mektuplar yolladığı fakat cezaevi yönetiminin bunu engellediği iddia ediliyor.

 Savcı Mehmet Selim Kiraz, 2015 yılında Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol tarafından Çağlayan Adliyesi’ndeki odasında rehin alınarak öldürülmüştü. 23 Eylül 2017 tarihinde itirafçı Berk Ercan, Mustafa Koçak’ın Şafak Yayla’ya cinayet için silah temin ettiği yönünde ifade verdi. Bunun üzerine gözaltına alınan Koçak, 12 günlük gözaltı sonrası 4 Ekim 2017 tarihinde tutuklandı. Koçak’ın yargılanmasına 22 Kasım 2018 tarihinde başlandı. 11 Temmuz 2019 tarihinde ise karar verildi: “Ağırlaştırılmış müebbet ve 42 yılı geçen cezalar.”

Müebbet hapis cezası alan Mustafa Koçak, adil yargılanmadığını düşünüyor. Koçak sesini duyurmak için siyasilere, sanatçılara mektuplar yolluyor fakat cezaevi yönetiminin bunu engellediği iddia ediliyor.

Suikastın itirafçısı olan Berk Ercan, itirafçı olmadan önce 2017 yılında “vahim nitelikte silah, tabanca ve mühimmat” taşıdığı gerekçesiyle tutuklanmış, ardından pişman olduğunu ve ifade vermeye hazır olduğunu söylemişti. Basına ulaşan mektupta Mustafa Koçak, 12 gün boyunca gözaltında kalan Berk Ercan’ın 150-200 kişi hakkında çeşitli ifadelerde bulunduğunu ve itirafçı tanık olduğunu, fakat buna rağmen cezaevinde kalmaya devam ettiğini iddia ediyor:

“Berk Ercan 12 gün boyunca gözaltında kalmış, düşünmüş, yaklaşık 150-200 kişi hakkında çeşitli ifadeler vermiş. Ancak benimle ilgili tek bir kelime ifadesi yok. Bunca kişinin üstüne iftiralar içeren ifadeler vermesine rağmen tutuklanmaktan kurtulamıyor. Yine iddianame içerisinde 15 Ağustos 2017 tarihinde İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’na yazdığı bir dilekçesini gördük. Berk Ercan bu dilekçede ‘yaşadığı belirsizliklerden dolayı psikolojik sorun yaşadığını ve eğer bu belirsizlikler çözülmezse kalıcı psikolojik sorunları olacağını’ belirtiyor. Bu dilekçesinden sonra bulunduğu cezaevinden alınıp tekrar emniyete ve savcılığa götürülüp ‘ek ifadeler’ veriyor. Bu ifadelerden sonra ben de bu yüzlerce kişinin içine 25 Ağustos 2017 tarihinde dahil ediliyorum. Ancak bir farkla: Ben cumhuriyet savcısının öldürülmesi olayına silah temin ettiğim iddiasıyla ekleniyorum.”

Mustafa Koçak 3 Temmuz’dan beri süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde. Koçak’ın avukatı Ezgi Çakır, müvekkilinin açlık grevini sadece su, şeker, tuz ve limon ile yaptığını, açlık grevinden dolayı vücudunda bölgesel morarmalar ve ciddi kilo kaybı olduğunu belirtti. Müvekkilinin cezaevindeki doktorlarla görüşmeyi kabul etmediğini, bağımsız bir doktor ile görüşmek istediğini söyleyen Çakır, bu başvurularının da savcılık tarafından reddedildiğini belirtti. Avukat Çakır, davada itirafçı Berk Ercan’ın ifadesi haricinde bir delilin olmadığını, ayrıca Koçak’ın ciddi bir tecrit ve sansür altında olduğunu vurguluyor. 

Yorum Gönder

Yorumlar