ÖZEL HALK OTOBÜSLERİ VİRÜSLERDEN ARINIYOR MU?

Ankara ÖHO Esnaf Odası Başkanı, TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş ve ANKESOB Denetim Kurulu Başkanı Ercan Soydaş, Kanal Ankara’nın konuğuydu.

Ankara ÖHO Esnaf Odası Başkanı, TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş ve ANKESOB Denetim Kurulu Başkanı Ercan Soydaş.  Ercan Soydaş, Kanal Ankara’da yayın hayatına başlayan Baş Köşe programında Kanal Ankara Genel Yayın Yönetmeni Bülent Atlas’ın sorularını yanıtladı.  Soydaş, özellikle koronavirüs salgınının Türkiye’yi de etkisi aldığı son günlerde nasıl bir mücadele verildiğini anlattı.

“Bireysel temizlik çok önemli”

Araçların normal zamanlarda da ayda bir dezenfekte ettirildiğini söyleyen Soydaş, “Araçlarımızın her gün hijyenik temizlikleri yapılıyor. Virüsle ilgili bireysel dikkat çok önemli. Şahsi temizliğe önem verilmeli.” ifadelerini kullandı.

Yolcu sayısının düşmesine rağmen araç sayısını sınırlandırmadıklarını belirten Soydaş, “Her türden insan binebiliyor. Kronik rahatsızlık taşıyanlar. Son zamanlarda yapılan “Evde Kal Türkiye” çağrılar yapılıyor.  Biz toplu taşıma araçlarında özellikle araç kısıtlamamaya özen gösterdik. İnsanlar oturarak seyahat etsinler ve birbirlerine temas etmesinler istedik. Halk otobüsleri olarak elimizden geleni yapıyoruz. Virüsten ne çalışanlarımız ne taşıdığımız yolcular etkilenmesin diye çalışıyoruz. Çalışanlarımızın da tedirginiği var.” dedi

“Serbest kart kullanımının kısıtlanması için talepte bulunduk.”


Ercan Soydaş, serbest kart kullanımı ile ilgili olarak da çok önemli açıklamalarda bulundu. Yolcu sayınsın düşmesine rağmen serbest kart kullanımının aynı tempoda devam ettiğini vurgulayan Soydaş, “Özellikle kronik rahatsızlığı olan ve yüksek risk grubunda olan 65 yaş üzeri yolcularımız toplu taşımayı etkin kullanıyor. Son dönemde istatistiklere bakıyoruz. Kullanım aynı tempoda devam ediyor. Serbest kart kısıtlamasıyla ilgili Aile Bakanlığı’na resmi talepte bulunduk. Serbest kartlar belediyenin yetkisinde değil. Engelli serbest kartı olanlarla 65 yaş üstü kartı olanların virüs tehtidi geçinceye kadar haklarının dondurulmasını talep ettik. Bunları taşımamak istiyormuşuz gibi bir algı oluşmamalı. Aracın biri 300 yolcu taşımış bunlardan 120 tanesi ücretsiz biniş. Tehtit geçinceye kadar hem onları hem çalışanları hem yolcuları korumalıyız. “ ifadelerini kullandı.

Engelli kartında büyük artış var”

Engelli kartı alımında büyük artış olduğunu kaydeden Soydaş, “Engelli kartlarla hastalık kartları karıştırıldı. Engelli kartlar verilirken hedef şuydu: Engelli vatandaşlarımız topluma kazandırılsın  eve kapanmasınlar. Ama engelli oranını yüzde 40’a çekip de hastalıklarla birleştirilerek kronik hastalığı olanlar %40’a tamamlayıp engelli kartı ayarlıyorlar.  Sağladığı tek avantaj ulaşım hizmetlerinden bedava yararlanıyorlar. Toplumun büyük bir kısmı engelli kartı aldı. Bunun önüne geçilmesi lazım. Kronik hastalığı olanların şu anda bu araçlara bindirilmemesi lazım. Hem kendi sağlığı hem toplum sağlığı açısından.  Ben bakanlığın böyle bir tedbir alacağını düşünüyorum.  Şehit aileleri gazi aileleri, polisler, basın gibi kalemlere değişiklik yapmıyoruz dedik. Bunların dışındakilere kısıtlama koyalım suistimal edilmesin. 3 hak verelim günlük. Adaletsizliğe de yol açıyor. “ diye konuştu.

“En çok şikayeti ücretsiz yolcularımızdan alıyoruz.”

 

153 mavi masaya gelen şikayetlerin ücretsiz yolculardan geldiğini belirten Soydaş,” Yaşlı bir vatandaş binmiş arabaya ve gençler yer vermemiş.  Yaşlımız bunu şikayet ediyor.  Kartımı okuttum, bana ters baktı; durakta durmadı gibi şikayetler alıyoruz. Eğitim veriyoruz. Sürekli uyarıyoruz. Ücretsiz binen yolculara olumsuz davranılması bir şeyi çözmüyor.  81 yılından beri aynı esnaflarımız. Değişen esnaf sayımız yüzde 20’leri geçmez. Esnaflık ahilik kültürünü yaşatıyoruz. Zarar edenler oluyor ama baba mesleği, dede mesleği olduğu için bir şekilde yürütüyoruz.” dedi.


                                                                                                                                                                                     “Bizim parti kimliğimiz yok”


Oda olarak esnaflar üzerinde etkileri olmadıklarını belirten Soydaş, düşüncelerini “Bizim Esnaflar üzerinde yetkimiz yok. Camiayla ilgili karar verme yetkisi belediye ve hükümette. Odaların  hükmü yok.  Biz sadece hükümetten ve belediyeden ricada bulunuyoruz. Kurumlarla ilişkilerimiz iyi. Halk otobüsleri yöneten şirket dernek oda yetki yok. Belediyeyi ikna etmek, hükümeti ikna etmek gerekiyor. Belediyeden kişisel hiçbir şey talep etmedim. Bizim parti kimliğimiz yok. Melih Gökçek ile görüştüğümüz tek konu Ankaragücü ve esnaftı. Cezaların standartı yok. TBMM nin kanuni düzenleme yapması lazım. Her belediye kendine göre düzenleme yapıyor. Hep belediye başkanı ve bürükratlarla iyi geçinmek gerekiyor. Bu da taraflı yapıyor. Ana kriterler belirlenmeli  ” sözleriyle ifade etti.

“Ön yargıları kırmalıyız”

Ercan Soydaş, elektrikli otobüslere geçişin Avrupa Birliği hibesi dışında mümkün olamayacağını söyledi. Soydaş bununla ilgili gerekli çalışmaların da yolda olduğunu aktardı. Soydaş ayrıca, “Her yere bağış yapan ve burs veren bir kurumuz. Topluma duyarlıyız. Aynı kusuru 3 kez işleyeni görevden uzaklaştıran başka bir kurum da yok. Süresiz işten men ediyoruz. Hassas gidiyoruz. Vatandaş olarak şikayet olayını abartıyoruz. Herkes birbirini eleştiriyor. Empati yapmıyor. Ön yargıları kıramayan toplumuz. Araçlar küçük olduğu için en ufak bir kazada ölümle sonuçlanabiliyor. Halk otobüslerinin kaza yapma oranlarına  baksınlar istatistiklerde. Minibüslerde hr şey kanıksanmış. Halk otobüslerinde en ufak hatada kıyamet kopuyor.” dedi.  Soydaş, sözlerinde ayrıca Ankaragücü taraftarı olduğunu da vurgulayarak istifa dönemiyle ilgili aktarımlarda bulundu.

 

 

 

 

 

Yorum Gönder

Yorumlar