Soydaş: Batmak üzereyiz sektörümüz iflasın eşiğine geldi

SOYDAŞ: BATMAK ÜZEREYİZ SEKTÖRÜMÜZ İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ

TÖHOB Başkanı Ercan Soydaş: Mart 2020 tarihinden itibaren ülkemizi etkisi altına alan pandeminin de olağanüstü etkilediği sektörümüz kontak kapatmanın eşiğine gelmiştir. Normal dönemde de ücretsiz taşıma, artan maliyetler ve araç yenileme nedeniyle sürekl

AYAKTA YOLCU YASAĞI HEM ESNAFA HEM DE YOLCUYA MAĞDURİYET GETİRDİ

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüsle mücadele kapsamında toplu taşıma araçlarında ayakta yolcu alınamayacağını açıkladı ve ayakta yolcu yasağı başlamış bulunmakta. Bu uygulama ile zaten cepten yiyen ve kendi imkanları ile ayakta durmaya çalışan esnafımıza yeni bir  darbe eklendi.  Bu uygulama aynı zamanda duraklarda yolcu yoğunluğuna neden olacak. Ne belediye otobüsleri ne de özel halk otobüsleri bu kararın ortaya çıkaracağı talep artışına karşılık verecek yeterlilikte değil. Hareketlilik devam ediyor. Hiçbir yerde kısıtlama yok. İş yerleri açık, insanlar işine gidiyor. Dolayısıyla talebe cevap verilebilmesi mümkün gözükmüyor" dedi.

Soydaş cümlelerine şöyle devam etti: Ücretsiz taşıma konusunda şu ana kadar hiçbir sonuç alınamaması camiamızı ziyadesiyle üzmüştür. Devasa bir camianın kaderine terk edilmesi ve hiçbir sektörde olmayan ücretsiz hizmetin bu sektörü yok etmesine göz yumulması izahı mümkün olmayan bir durumdur, birçok il ve ilçede özel halk otobüsü, özel toplu taşıma aracı, özel halk minibüsü isimleri altında 5 farklı statüde belediyeler tarafından özel toplu taşıma hizmet yapılmaktadır. Ticari araçlar içerisinde tahdit kapsamına alınmayan ancak hiçbir ticari araçta olmayan devir ücreti, durak katılım payı, yolcu başına pay gibi gerekçelerle belediyelere ödemeler yapılmaktadır. Her belediyenin farklı uygulamalarla çalışma şartlarını belirlediği özel halk otobüsleri ücret tarifeleri ve çalışma koşulları adına belli bir standarda bağlanmalıdır.

GELİR GİDER DENGESİNİ ESNAFIMIZIN SAĞLAMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR

Türkiye'de hiçbir özel sektöre ücretsiz hizmet yaptırılmamaktadır diyen Soydaş, bütün giderlerini kendileri karşılayan Özel Halk Otobüsü esnafına gelir desteğinin değişen oranlarda verildiğini söyledi.Bu miktarlar, günlük örnek olarak; Çanakkale'de 800/30/3,25 eşittir 8 binişe tekabül etmekte, oysa bir araca günlük ortalama ücretsiz binen yolcu sayısı 175-325 arasındadır. Bu durumda gelir gider dengesini esnafımızın sağlaması mümkün değildir. Nitekim, birçok esnafımız haciz ve icralarla mücadele etmektedir ifadelerinde bulundu.

ÜCRETSİZ VE İNDİRİMLİ TAŞIMACILIK SUİSTİMAL EDİLİYOR

SOYDAŞ, ücretsiz taşıma kartlarının kullanımını suistimal edenlere tepki gösterdi, engelli kartı kullanan yolcuların da koşarak gelip araca binerek engelli kartı gösterdikleri tespit edilerek, bir günde 32 defa toplu taşıma aracı kullandığı elektronik sistemde görülüp tespit edilmiştir dedi.

MALİYETİMİZ ARTIYOR AMA ZAM YOK

Zamma dikkat çeken Soydaş "TEFE-TÜFE  oranında artış yapılırken, illerde belediyeler tarafından çeşitli gerekçelerle ulaşımda işletme maliyetleri hiç artmıyormuş gibi uzun süre zam yapılmaması ve bu sektöre ücretsiz ve indirimli taşıma konusunda sürekli yeni yükler bindirilmesi hiç adil değildir. Dolayısıyla ücretsiz ve indirimli taşımaya karar veren mercilerin özel sektör boyutunu da düşünerek değerlendirme yapmaları son derece önemlidir" dedi.

KONTAK KAPATMA NOKTASINA GELDİK

TÖHOB yönetimi olarak çağrımız şudur diyen Soydaş:" Belediyelerin zarar ettikleri ve özel sektöre devrettikleri toplu taşıma mutlaka kanuni bir alt yapıya kavuşturulmalı ve ücretsiz taşıma konusunda önerilerimiz dikkate alınmalıdır. Mart 2020 tarihinden itibaren ülkemizi etkisi altına alan pandeminin de olağanüstü etkilediği sektörümüz iflasın eşiğine gelmiştir. Normal dönemde de ücretsiz taşıma, artan maliyetler ve araç yenileme nedeniyle sürekli kredi borcu ödeyen esnafımızın işletmeye devam etmeleri mümkün görülmemektedir. Geçimini bu işten sağlayan on binlerce esnafımız iflas edecektir. Aksi halde, esnafımızın, araçlarını işletemeyecek duruma geldikleri de göz önüne alınarak, şehit ailelerimiz, gazilerimiz ve güvenlik güçlerimiz hariç 2021 yılı ocak ayından itibaren gelir desteğini de talep etmeyerek ve cezai müeyyideleri kabul ederek ücretsiz taşımaya Türkiye genelinde mecburen son verilecektir. Çünkü işleticilerimizin ticari hayatlarına devam edebilmeleri için başka seçenek kalmamıştır." 

Son olarak Soydaş: "Sayın Cumhurbaşkanımıza şimdiye kadar camiamıza verdiği destekler için teşekkür ediyor, şu anda can çekişen esnafımıza yönelik, tüm girişimlerimize rağmen gerçekleşmeyen düzenlemelerin bir an önce gerçekleşmesi için desteklerini hassasiyetle bekliyoruz" dedi.

Yorum Gönder

Yorumlar